Att ha rätt verktyg underlättar och reducerar en hel del arbete. Vissa verktyg kan man göra själv och det är en del av själva hobbyn. Och det blir en hel del sådana här arbeten mellan mina gitarrer. I det här fallet behövde jag ett pålitligt halsjusteringsbord.

Att arbeta med bandslipning och halsjusteringar på gitarrer kan vara lite klurigt ibland. Belastningen av strängarna ger cirka 50-60 kilo beroende på strängtjockleken. Och på våra bredd-grader där väder och fukt varierar “hej vilt” så händer det saker ibland på gitarr-halsarna.

Vad det här justeringsbordet gör förutom att kontrollera halsens form, är också att simulera en strängbelastning. Vill man fila ner vissa band eller t.ex. sätta en lägre bandhöjd så måste strängarna åka av. Det innebär att halsen får en banan-form i motsatt håll till när strängarna är på. Och allt justeringsarbete blir genast mycket mer jobbigare. Är däremot gitarren monterad på ett justeringsbord så kan man fixera halsens form innan strängarna åker av. Det gör att allt blir så mycket enklare, lättare och snabbare. Dessutom är halsjusteringsbordet fastskruvad på ett vinklings-bart skruvstäd vilket har sin poäng i att halsens form påverkas även i vilken vinkel den ligger i. Så för att vara på den säkra sidan måste halsjusteringar även kontrolleras i sin naturliga spelposition.

En sådan här pryl får man punga ut 3.800:- för på nätet. Något som känns som en “liten” onödig utgift. Det som kostade mest på det här arbetet var indikatorklockorna, som gick för 300:- styck. Så cirka 2.500:- tjänade jag nog på att göra det själv om man bara tittar på utgifterna. Det var ingen komplex historia att bygga men det tog ändå en dag.

 

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]