Nu har jag gjort en mackapär igen och jag tror att det är mitt kanske bästa verktygsbygge hittills. Det blev ytterligare en fräsvagga, fast lite mindre och lättare än modellen jag gjorde förra året. Främsta syftet var att göra gitarrhalsar, men har efter första provanvändningen insett att det även går att göra greppbrädor. Så, resultatet blev ett multifunktionellt verktyg som kan användas till mer än en sak!

 
Att göra halsar är bland de roligare momenten i ett gitarrbygge men det tar ganska lång tid. Så för att få upp produktionstakten började jag forska runt lite på nätet för inspiration. Och efter en tid så började jag att skissa lite i huvudet på idén. Som alla vet så fungerar teorin inte alltid i praktiken och det var verkligen en chansning att bygga ett verktyg där jag inte visste om det skulle fungera. Men resultatet överträffade mina förväntningar.
Med den här mackapären kan du i stort sett skapa vilken halsprofil som helst. Halsprofiler som C, D, U eller V men även mer avancerade progressiva, asymmetriska halsar. Vill man skapa greppbrädor som har olika radier från band 1 till 22(alt 24) funkar det också.

Neck shaping jig collection 1

Neck shaping jig collection 1

Så hur funkar den då? Ja, det är faktiskt en ganska enkel lösning. Kullagret har ett fast avstånd från bordet med träämnet(hals alt. greppbräda) och profilen som ligger på bordet trycks upp mot kullagret med hjälp av fjädrar som sitter fast i ram och bordsbas (Se bild 2).

Neck shaping jig collection 2

Neck shaping jig collection 2

Och för att byta en profil är det bara att skruva av muttern som håller fast mallen och ersätta den.
De här profilmallarna är uppblåsta/förstorade med cirka 200%. Anledningen med att förstora profilmallarna är bland annat för att skapa marginal mellan frässtålet. Det är därför viktigt att båda profilmallarna måste vara identiskt uppförstorade. Sen om det är 200%, 300% eller 346,8% spelar ingen roll. Bara att båda är skalade med samma värde (Se bild 3).

Neck shaping jig collection 3

Neck shaping jig collection 3

Som första test hittade jag en kasserad hals av valnöt som jag kunde prova på. Felet med halsen var bara att avstånden för stämskruv-hålen blev lite ojämna. Vilket inte spelade någon roll i det här sammanhanget. Jag använde en 5-millimeters masonit-skiva som greppbräda och markerade ut fräsavståndet från första bandet och femtonde bandet. Halsprofilsmallarna som jag hade gjort var för progressiv, asymmetrisk hals (+3mm/-3mm). Det enda “felet” som jag lyckades med var att jag hade mallen blev felvänd vid halsfästet – så halsen blev asymmetrisk och inte progressiv asymmetrisk. Resultat blev lyckat ändå och teorin funkade i praktiken!

Neck shaping jig collection 4

Neck shaping jig collection 4

Strax innan jag skulle provfräsa första halsen fick jag syn på ett led-lysrör som hängde vid arbetsbordet. Och ett sista-minuten-infall blev att jag slängde in det under fräsbordet. Något som jag inte tänkte på innan var att de visuella möjligheterna brukar ju alltid vara marginella när man fräser. Och detta hjälpte verkligen för att synliggöra resultat så eventuellt missade delar kunde upptäckas direkt under arbetets gång och inte efter.

[KGVID]http://www.kappi.com/blog/wp-content/uploads/Neck-Shape-Rig-video-2.mp4[/KGVID]