Förra helgen var det dags att plugga in och provköra gitarr nr 9 i förstärkaren och jag är lika ivrig och förväntansfull varje gång jag når slutskedet i ett gitarrprojekt!

I slutfasen av arbetet blev halsen inriktad och fastsatt med fyra halsskruvar. Här använde jag bussningar i stället för en halsplatta vilket jag tycker blir snyggare på den här typen av gitarrdesign. Stallet och stränghållaren fick sina hålfästen uppborrade men sedan var det inte så mycket träarbete kvar, förutom några små hål för skruvar etc. Monteringsarbetet påbörjades med att stall och stränghållaren sattes fast, följt av stämskruvar, bandhållare och input-jack etc.

Sadeln, som kan vara lite tidskrävande i justeringen, blev till att börja med provisoriskt uppfilad för strängkanalerna utan att jag kontrollerade några stränghöjder. Tidigare erfarenheter har lärt mig att man fixar detta EFTER att halsen är justerad och rak. När väl sadeln var på plats gick strängarna på och jag kunde påbörja det något halvstruliga momentet – elektronik-pill. Anledningen till att det kan vara frustrerande är kanske att jag inte gör det så ofta och när jag väl gör det så upprepar jag alla misstag jag gjort i tidigare projekt. Det blir trångt i utrymmena och det går sladdar fram och tillbaka mellan komponenterna. Det är dessutom svårt att till det snyggt. 3 gånger à 4 timmar tog det att fixa till det den här gången. Måtte jag nu ha lärt mig detta en gång för alla!

Guitar-No9-10-collection-11

Guitar-No9-10-collection-13

Guitar-No9-10-collection-14

Efter att ljuva toner ljöd ur stärkaren återgick jag till att justera upp halsen. En mer spikrak hals kunde man faktiskt inte ha fått (vilket är förvånande i dessa vintertider) så det blev inte mycket till justering på den. Det som återstod av arbetet i det här läget var finliret med att fixa rätt stränghöjd på sadeln. Något som man kan göra när man provkör gitarren.

Mitt omdöme och intryck av gitarren, nu när allt är justerat och på plats, är att den känns kanon (kanske inte är så förvånande att jag ger höga betyg åt mitt eget jobb)! Men man känner direkt om gitarren har en karaktär både spelmässigt och ljudet samt känslan att hålla i den.
Hittills är jag nöjd och det känns att jag har blivit bättre på vad jag håller på med.

Nästa steg, innan den blir isärplockad för lack- och poleringsarbete, blir att införskaffa sig några subjektiva recensioner av några objektiva gitarrister.