Så var det dags för gitarr nr 10 att hamna på testbänken. Monterad och klar för test och kanske en liten justering av halsen. Nja, den kanske inte är helt färdig än för jag har en del elektronik-pill kvar att fixa plus en del lack-arbete, innan den kan kallas för “klar”.

Helgens aktiviteter bestod av kombinationen husstäd, tvättning och lite gitarrarbete. Efter att pliktskyldigt röjt upp i tvättstuga, satt på några maskiner tvätt var det dags att smita ut till verkstaden för att fortsätta med projekt nr 10. Helgen innan hade jag fräs ut för svajarmsystemet – ett Schallers Floyd Rose. Detta brukar vara ett projekt i sig, för vissa svajarms-/tremolo system är lite omständiga att få till. Och i det här fallet blev det mycket pass och mätningar.

Guitar-No9-10-collection-17

Bandningen på halsen gick avsevärt lättare den här gången jämfört med förra gitarren(nr 9). Däremot tog det lite mer tid med att slipa ner och runda kanterna. Kanske berodde det på att materialet var lite hårdare än nickel/silver-banden jag brukar använda. Banden är inte guld-legerade utan tydligen någon nickelfri kopparblandning med lite tenn och titanium (vad jag kunde läsa av den kemiska symbolerna). Snyggt slutresultat blev det i alla fall.

Guitar-No9-10-collection-15

Dragstångsskyddet blev det faktiskt några varianter på. Till sist nöjde jag mig med en lättare standard V-formad rundning av 3-lager vit plast för att matcha bindningarna på halsen och kroppen. Det är de små detaljer som kan hjälpa eller stjälpa faktiskt.

Guitar-No9-10-collection-16

I lördags skulle jag börja med att borra upp för volym/ton kontrollerna/rattarna. Det var då jag fick lite missflyt. När man sitter och designar i 2-D så är det lätt hänt att man inte tänker på att kantavrundningar snor mer plats än vad man tror och att svajarmen kan försvåra åtkomligheten till rattarna om dessa sitter lite fel. Balansen mellan design och praktisk hantering är för viktig för att lämnas åt slumpen när de är sådana centrala delar av gitarren. I vilket fall som helst så är det en erfarenhet mer som jag skall ta med mig nästa gång jag ritar och designar gitarrer.

Detta resulterade i ett litet dödläge med beslutsångest. Efter att jag suttit och testat fram o tillbaka i 3-4 timmar vågade jag gå vidare med ett beslut. Först hade jag tänkt mig en 5-läges strata switch men fick överge den idén då jag insåg att det varken funkade praktiskt eller design-mässigt. Efter att ha rotat runt bland inventarierna hittade jag en kanske ännu mer avancerad 6-läges switch istället. Så nu ligger utmaningen i att koppla ihop den rätt istället. Tanken är att göra en slags Jimmy Page-koppling – flera mickar aktiva samtidigt istället för en i taget. DiMarzio-mickarna som jag har installerat; Cruiser/halsläget, Chopper/mitten och en Andy Timmons HB vid stallet lär nog vara passande för jobbet.

Guitar-No9-10-collection-18

Det sista som jag gjorde innan gitarren monterades ihop var elektronikskyddet. Tanken från början var att även detta skydd skulle vara av ett 3-lager plastmaterial. Men efter att ha gjort skyddet färdigt och provat det insåg jag att det inte passade in. Det blev till att göra om ett av trä istället, vilket blev snyggare.

Skyddet för stallet på baksidan tänkte jag avvakta jag med. Svajarmsystemet ligger så pass nära kroppens ytterkant så att det går inte att fräsa ner en platta. Alternativet är att skyddet inte är nedsänkt i kroppen, ungefär som alla strattor har. Ett beslut som jag tar efter att allt är monterat och klart. Nästa helg fortsätter arbetet med elektronik-pill och lite sadelfilning.