När jag lackade min förra gitarr insåg jag att jag var tvungen att fixa till utrymmet i verkstaden. Under tiden som lackeringen pågick såg det ut som ett bombnedslag. Jag var mer eller mindre tvungen att ha gasmask för allt målardamm som hade spridit sig precis överallt. Trångt och packat gjorde att det dessutom var i stort sett omöjligt att göra något annat under tiden som man målade, utan att riskera att dammet hamnade på lackarbetet.

Så under hösten hade jag en ganska låg aktivitet med gitarrbyggen. Det blev lite mer funktionella saker som fick en större prioritet. Bland annat att förbättra ventilationen, fixa en bättre målarbox och fräsmallar var måsten innan jag kunde köra nästa gitarrprojekt. Först ut blev ett inköp av en spånsug. Jag behövde en lite mer kraftig sak som orkade med både måleri och fräs/spåndamm.

Paintbox-collection-1
Bygget av målarboxen blev lite klurigt. I.o.m mina trånga utrymmen var det viktigt att den inte tog onödig plats, så jag var tvungen att göra den mobil och ihopfällbar. Vanligtvis brukar jag sätta mig ner och göra en ritning först men insåg att det är svårare att rita infällningar på papper (Kanske något som man lär sig med efter att gjort några försök). Så den här gången blev det att göra steg för steg och hoppas att det funkar när man kommer till en färdig lösning. Och det funkade faktiskt! Bilden ovan till höger är den färdiga målarboxen ihopfälld. Den tar ingen plats. Sidorna som är av plexiglas som är knappt synliga hänger nedanför ventilationshålen. Taket och insugsfiltret (kolfilter för köksfläktar) kan fällas ner och gömmas. Bordet kan fällas upp och ner. Det enda som behöver monteras av och på är lysrörsarmatur, ventilationslangarna och draperier. Nu hoppas jag att nästkommande måleri- och lackarbete kommer att bli lättare och mindre förorenande.

Template-collection-1

Andra saker som underlättar och gör livet enklare är monteringsmallar för fräsarbeten. Efter att ha sökt med ljus och lykta efter så kallade stjärnvred, hittade jag till slut dem i en lokal affär på Hisingen. Med dessa stjärnvred kan jag nu göra mallar som snabbt kan justeras efter behov, vilket man kan se på bilderna ovan. Och mera mallar kommer att bli!