Strax innan semestern var till ända så satte jag ihop den här mackapären. Som så här i efterhand kan se ut som något man har plockat upp från en tortyrkammare. Men det är det icke…
Mackapären har jag döpt till “fräsvagga” och den är skapt för att göra olika typer av greppbrädor. Med den lilla extraordinära möjligheten är att den kan fixa flera radier på samma greppbräda. Och Ta-daa… Det funkade!

Förutom att det går 90% snabbare att tillverka greppbrädor så slipper man slipdamm-dekorerade näsborrar efter timmar av sandning. Som dessutom är ett ganska tråkigt moment i tillverkningsprocessen. Själva idén till den här verktyget fick jag efter att läst om liknande projekt på nätet som gick under namnet “Compound radius jig”. Det fanns en hel del olika lösningar men de flesta kunde bara fixa en fast radie. Så det blev att man fick sitta och fundera, testa och prova sig fram.

Compound radius jig

Compound radius jig

Fram till idag har jag använt mig av olika aluminiumprofiler anpassade för varje radie för att forma greppbrädorna med. Men jag har inte haft något verktyg eller mall-lösning för att skapa s.k. “compound radius” profiler (en svensk översättning skulle kanske bli något i stilen; “sammansatta radier”).

Så vad är fördelen med en “compound radius” profil på greppbrädan?
En gitarrhals är mindre bredd vid sadeln(ca 41-42 mm) än vad den är vid kroppsfästet(ca. 57 mm). Vilket innebär att strängarna ligger glesare mellan varandra på de högre banden och de yttre strängarna E, A och B, E får en större stränghöjd. Med en s.k. “Compound radius” profil använder man två radier för att kompensera bredden och därav stränghöjden på de yttre strängarna. Vilket innebär att radien nära sadeln är mindre och vid kroppsfästet större (ex. 10″ – 16″).

Compound-radius-rig-2

Compound radius rig above

Som man kan se på ovan bild blir själva vaggan d.v.s. den inre ramen lite “skev” när man drar ut den på sidorna. Vilket är helt korrekt i.o.m. att fästet för stången är placerad på respektive radie höjd som gör att den ända av vaggan som har en större radien svänger mer. Och med den yttre ramen som håller vaggan kan jag justera höjden till fräsen.

Radius-10-and-16

Measuring fingerboard radius

Resultat blev exakt som jag ställde in vaggan på. 10″ där sadel skall vara och 16″ vid greppbrädans slut.