Att limma ihop två bitar trä som har en sömlös skarv tror man ju inte är så stor deal. Fel!

Fick lära mig att det var inte bara jag som svor åt detta. Andra instrumentbyggare stog tydligen och svor också åt detta ganska ofta. Knöligt var det också. Det blev en himla massa tvingar och spännknektar m.m. Limmet expanderar när det torkar och det är svårt att få en jämnt fördelad press både från sidan och uppifrån. Brukade sluta med att man sågade upp toppen och limmade på bitarna igen tills det blev bra.

Så av en händelse hittade jag en intressant film på youtube om den “ultimata topp pressen”…
Något som jag var tvungen att prova. (För den oinvigde så menas “toppen” själva locket på ovansidan av gitarrkroppen, vilket oftast brukar vara av ett mer vackrare träslag).  Så jag sågade, skruvade och limmade ihop en press på hur jag tyckte att den såg ut i filmklippet och resultatet ser ni nedan.

Första testet skulle bli en topp av Koa. Efter att limmat kanterna lades den övre ramen på och ett rep virades löst som “åttor” mellan sidhandtagen. När detta var gjort satte jag fast tre kilar under “åttorna”. Och ju mer jag pressade in kilen, tryckte repet in sidorna samtidigt som kilen tryckte ner ändträdet mot plattan. Resultatet blev perfekt med en “knappt” synlig limmad skarv (förutom att brytningar i ådrorna avslöjar ju var jag limmat). Men det finns alltid lite förbättringsåtgärder kvar på den här model.

När jag såg detta första gången på Youtube filmen tyckte jag det var genialiskt. Så enkelt! Bara med hjälp av några kilar, träbitar och rep? Samtidigt slog det mig att mycket av sådana här metoder har säkerligen funnits sedan man byggde pyramider typ. Man börjar också undra på hur mycket kunskap som egentligen har försvunnit och gått förlorat genom århundranden. Och som nu ett sekel senare, återuppstå i ett helt annat litet sammanhang då dagens verktyg inte var tillräckliga. Eller också är det så enkelt att jag och min data-nörd-generation varit ofrivilligt/frivilligt avskärmad från den här typen av kunskap för att man inte har sett nyttan av den.
 
[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
[one_half][/one_half]