Det är inte alltid man orkar foto-dokumentera allt arbete men nu i efterhand ångrar jag lite att jag inte gjorde det.
Tänkte att jag i tidigare inlägg har beskrivit halsarbeten så det kanske skulle ha blivit lite återupprepning annars. Men resan för den här halsen blev längre än vad jag trodde i alla fall. Och kanske berodde det på att jag ville testa nya saker och samtidigt tillåta sig våga göra de där felen och få erfarenheter som man lär sig och blir bättre av. Och det fick jag…

Det som var klurigt med den här halsen var att den var vinklad och hade bindingar som överlappade varandra. Vanligtvis brukar det inte finnas bindingar gjorda på det här sättet på halshuvudet. Antingen så utgör själva “topp-laminatet” kanten eller så brukar man “färga” en fejkad binding. Vilket fall som helst, tricket här var att limma “huvud-toppen” före greppbrädan. Vilket innebar att jag fick fila och sandpappra ner kanten som skall ligga under greppbrädan. Krångligt? Ja! Och dessutom att ha den där överhängande känslan om att det kan skita sig fullständigt vilken sekund som helst bara för att man gjorde det i fel ordning eller att man “tänkte fel”. Ty för det voro allt för tunga tidsinvesteringar gjorda.

Det momentet föregicks av bl.a. av ett större pärlemo-inläggsarbete där jag vid första försöket konstaterade att pärlemo-inläggen blev för tunna och nästan transparanta i kanterna (förutom att pärlemo är svindyrt så är det dessutom numera nästan hopplöst svårt att få tag i sedan Jakt o Fiskeri styrelsen i USA har lagt till pärlemo på exportförbudlistan). Så det var bara att göra om och hoppas att greppbrädan inte blev obrukbar. Inläggen är ju bara 1,5 millimeter tjocka vilket inte ger några feta marginaler att fela på när man sandpapprar ner radien på halsen. Det funkade och blev bra efter andra försöket men ökade definitivt på rädslan att misslyckas i de fortkommande arbetena.

Monteringen/limning av delarna gick i alla fall som planerat utan fadäser och bandningen gick smärtfritt. Summeringen hittills är att alla mått och vinklar stämmer och är korrekta. Det som kvarstår i arbete på halsen är justeringen av bandhöjden, men det är något som jag tar efter att den sitter fast på en kropp.

Och så lite specifikiationer… Träämnet för halsen är av Sipo Mahogany, Greppbrädan; Rosewood med MOP (Mother of Pearl) pärlemo-inägg, Toppen på huvudet; (Curly) Koa. Bandingen är av plast a’la creme. Förrutom dragstången så har jag också lagt in extra halsförstärkning bestående av två kolfiberstavar under greppbrädan. Halsprofilen blev en hybrid av en C- och U-form men var lite tjockare än den tidigare modellens hals (no7). Längdskalan för halsen blev; 24.625″ (min hittills kortaste hals) med en halsradie på 14″.  Den är också pimpad med lite tjockare guldlegerade band (22 st.) och breddmåtten på halsen är vid översadeln; 43,5 mm och efter band 22; 56.7 mm.
 
[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
[one_half][/one_half] [one_half_last][/one_half_last]