Den här gången försökte jag vara kall och gå metodisk tillväga.
I tidigare gitarrprojekt så har jag alltid börjat med kroppen först, men arbetet får för det mesta stanna upp när jag skall fräsa ut pickup-hål och svajarms-håligheter etc. Detta pga att jag inte har halsens mått (även om jag har en ritning med exakta mått så blir det kanske inte att halsen blev exakt på tiondelen efter den). Anledningen till att jag i tidigare projekt började med kroppen var väl för att det känns som man ser ett resultat snabbare eller får en känsla för hur det kommer att bli. Den här gången hade jag gjort halsen först och arbetet med kroppen gick både snabbare och effektivare.

Den här kroppen är av afrikansk mahogny och är ett helt stycke. Första momentet var att kalkerade av planritningen med konturlinjer, centerlinjen, håligheter för elektronik, sladdkanaler, pickuper och viktminskning etc. Innan jag gick loss med fräsen var det lite förarbete med att skapa fräsmallar till håligheterna. En detalj här är att jag inte startade med en figursågning på kroppskonturen. Det blir nämligen så mycket enklare att ha hela stycket intakt för att få ett så jämnt underlag som möjligt när man skall fräsa.
 
[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
 
Efter att fräsarbetet kunde jag kontursåga ut kroppen, för håligheterna för pickuperna och halsfästet väntar jag ändå med göra efter att toppen är fastlimmad. Sladdkanalerna fick koppartejp som jordskydd innan jag förseglade dem genom att limma dit trälister.
 
[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
 
Och så plötsligt händer det lite lustiga saker. Utetermometern sjunker under nollan och det kommer snö. Nu har jag mina träämnen i skyddat förvar och i en jämn innetemperatur mellan 16-18 grader. Men det hjälper inte!!! Vad som händer är att luftfuktigheten gör ett djupdyk på min mätare och går under 30%. Det är då man ser sådana här saker som att den massiva mahognykroppen har buktat sig cirka 1,5 mm. Som tur är har jag en luftfukare stående inne i huset som väl kommer till pass vid sådana här akuta situationer. Har läst någonstans att en lagom luftfuktighet bör ligga mellan 35-45% för träämnen.
 
[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
 
Försöker råda bot på utbuktningen med att ta och klä en plan plywoodskiva med självhäftande sandpapper för sanda ner ojämnheterna men det blir för tidsödande arbete. Lösningen blir istället att ta ett rundat frässtål och fräsa ner en plan yta igen. Vilket gick snabbt och galant (Fräsen i det här fallet är monterad på ett stativ och en plan skiva som jag drog kroppen fram och tillbaka under).
Sista steget innan jag limmar på toppen på kroppen blir att åter igen “känna” av vikten på gitarren och jag beslöt att göra ytterligare några hålutrymmen för att få ner vikten (tror att jag mätte 2.99 kg). Man får lägga på cirka 1-1,5 kg i elektronik, stall, pickuper, hals med stämmskruvar etc. Målvikten i det här fallet får ligga mellan 3,5-4,5 kg. Slutligen limmar jag på trälister på de större delarna av håligheterna som skall täckas med toppen. Detta för att få en större limyta.